از آنجایی که افراد دیابتی بیشتر از افراد عادی در معرض شرایطی هستند که سلامت دهان آنها را به خطر می اندازد، ضروری است ضروری است که توجه بیشتری به هرگونه تغییر در سلامت دهان و دندان خود داشته باشند. بدین منظور است لازم تا در مورد تغییرات حاصله در وضعیت سلامت دهان خود با دندانپزشک مشورت کنند.
بدین منظور لازم است تا نکات زیر مورد توجه قرار گیرند:
- قند خون تا آنجا که ممکن است نزدیک به حالت نرمال نگه داشته شود.
- در هر بار ملاقات با دندانپزشک وضعیت بیماری یادآوری شود.
- فهرستی از تمام دارو هایی که مصرف می کنید به همراه دوز مصرفی آنها، به دندانپزشک خود تحویل دهید. چراکه دندانپزشک به این فهرست به منظور جلوگیری از تداخل دارو های مصرفی شما با اقلامی که تجویز می شود، نیاز دارد.
- اگر قند خون شما به خوبی کنترل نشده است، بهتر است درمان های غیر ضروری دندانپزشکی خود را به تعویق بیندازید، اما توجه داشته باشید که عفونت های حاد مثل آبسه ها باید به سرعت تحت درمان مناسب دارویی قرار بگیرند.
- به خاطر داشته باشید که روند ترمیم زخم ها در افراد دیابتی طولانی تر از افراد عادی است ؛ پس دستورات دندانپزشک خود را به خوبی رعایت کنید.
بهداشت دهان و دندان در افراد دیابتی
- دندان و لثه ی خود را تمیز نگه دارید و حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید.(ممکن است دندانپزشک برحسب موقعیت شما دوره های کوتاه تری را توصیه کند).
- برای جلوگیری از تشکیل پلاک دندانی حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید و دو بار در روز مسواک بزنید.(پلاک دندان مجموعه ای از خرده های مواد غذایی، ترکیبات بزاقی و به خصوص میکروب های داخل دهان است به طوری که حدود 70 الی 80 درصد حجم آن از میکروب ها تشکیل شده است).
- اگر دندان مصنوعی دهان شما را زخم می کند، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
- اگر سیگاری هستید، در مورد راه های ترک سیگار با پزشک خود مشورت کنید.
اهمیت مراقبت از دهان و دندان در افراد دیابتی
دیابت بیماری ای است که می تواند بر کل بدن از جمله دهان تاثیر گذار باشد. مراقبت های دندانی به خصوص در افراد مبتلا به بیماری دیابت بسیار مهم است زیرا در این گونه افراد احتمال ابتلا به مشکلات دهانی نسبت به افراد عادی بیشتر است، به ویژه در افرادی که به طور منظم قند خون خود را کنترل نمی کنند.هر اندازه که به کنترل قند خون کمتر توجه شود، احتمال بروز مشکلات دهانی بیشتر خواهد شد، به این علت که در دیابت کنترل نشده گلبول های سفید که عامل اصلی دفاع بدن در برابر عفونت های باکتریایی هستند، تخریب می شوند، به همین خاطر دفاع بدن در برابر عفونت ها که می توانند در دهان نیز ایجاد شوند کمتر می شود.
افراد مبتلا به دیابت مستعد دچار شدن به کدام یک از مشکلات دهانی و دندانی هستند؟
- خشکی دهان: دیابت کنترل نشده جریان بزاق را کاهش داده و منجر به بروز خشکی دهان می شودکه باعث ایجاد سوزش، زخم، عفونت در دهان و پوسیدگی دندان ها می شود.
- التهاب لثه: علاوه بر تخریب گلبول های سفید، عارضه ی دیگر دیابت ضخیم شدن دیواره رگ های خونی است که در نتیجه آن تبادلات مواد غذایی و مواد دفعی در بافت دهان کندتر صورت می گیرد و در مجموع مقاومت بدن برای مبارزه با عفونت ها کم می شود.
- برفک : بیماران دیابتی که به طور مکرر برای مبارزه با عفونت های مختلف آنتی بیوتیک مصرف می کنند، مستعد ابتلا به عفونت های قارچی دهان و زبان می باشند. ضایعات قارچی در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده، پیشرفت می کند.
- کند شدن روند بهبودی در بافت های دهان: روند بهبودی و ترمیم، متعاقب جراحی های دهان یا سایر درمان های دندانپزشکی در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده بسیار ضعیف و کند است چرا که جریان خون در محل زخم کاهش می یابد.
- سوزش دهان یا زبان: این حالت متعاقب برفک بروز پیدا می کند. افراد دیابتی ای که سیگار مصرف می کنند تا 20 برابر بیشتر از افراد دیابتی غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا بیماری های لثه و برفک می باشند. سیگار و دخانیات، همچنین باعث کاهش جریان خون در لثه شده و منجر به این می شود تا ترمیم زخم در این بافت ها به تاخیر بیافتند.
نکات قابل توجه پیش از جراحی فک و صورت
- هنگامی که وقت جراحی شما در شیفت صبح تعیین شده است،صبحانه را متوسط و اگر بعدازظهر تعیین شده است،ناهار سبکی را میل نمایید.
- نیم ساعت پیش از جراحی مواد قندی مایع(حداقل در حدود یک لیوان) میل نمایید.
- حتما نیم ساعت پیش از جراحی، در مرکز درمانی حضور داشته باشید.
- در روز جراحی به همراه داشتن رادیوگرافی الزامی است.
- در صورت ابتلا به سرماخوردگی،تبخال،آلرژی،دیابت، فشار خون،صرع،هپاتیت،ایدز،بیماری های قلبی و بیماری های خاص، حتما کادر درمان را مطلع سازید.
- در صورت استفاده از هرگونه داروی خاص، حتما دندانپزشک خود را قبل از جراحی مطلع سازید.
- در صورت استفاده از دارو های قلبی، حتما آنها را پیش از جراحی مصرف کرده و ترجیحا مسکن(بروفن،استامینوفن) به همراه داشته باشید.
مراقبت های بهداشتی بعد از جراحی
- در صورت تجویز دارو، حتما آن را طبق دستور در اولین فرصت مصرف نمایید.
- گاز استریل قرار داده شده در محل زخم را به مدت 2 ساعت نگه داشته و در صورت آغشته شدن به بزاق یا خون، از جابه جا کردن آن خودداری نمایید.(چنانچه اگر خونریزی پس از 2 ساعت ادامه داشت،از گاز استریل جدید استفاده نمایید. همچنین می توانید از تی بگ چای هم جهت متوقف کردن خونریزی استفاده کنید).
- از تف کردن آب دهان پرهیز کرده و در هر صورت آب دهان خود را ببلعید.
- 2 ساعت پس از جراحی، غذا خوردن منعی نداشته و سعی کنید تا 48 ساعت غذا های سرد و رقیق میل نمایید. پس از 48 ساعت، غذای گرم منعی نداشته اما تا یک هفته از مصرف غذا های جویدنی پرهیز نمایید.
- از مکیدن و همچنین استفاده از نی برای نوشیدن پرهیز نمایید.
- از کشیدن سیگار، به خصوص در روز های اول پس از جراحی شدیدا پرهیز نمایید.
- در روز جراحی مسواک زدن ضروری نبوده اما یک روز پس از جراحی، فقط نواحی ای غیر ناحیه جراحی مسواک زده شوند. همچین 2 روز بعد از جراحی تمامی نواحی دهان خود را به خوبی و به آرامی مسواک نمایید.
- وجود تورم در هفته ی اول پس از جراحی طبیعی بوده و همچین امکان درد و تب مختصر پس از جراحی نیز وجود داشته که با دارو های مربوطه قابل کنترل می باشد. چنانچه با شرایطی غیر از آنچه که در بالا ذکر شد، روبرو شدید با مرکز تماس حاصل فرمایید.
- بهتر است پس از 24 ساعت، روزانه چندین بار آب نمک ولرم کم نمک(سرم فیزیولوژی) را به آرامی در دهان قرقره نمایید.
- پس از جراحی (تا 48 ساعت)تورم در صورت، مجاور ناحیه ی فک ایجاد می شود که تا 5 روز پس از جراحی به تدریج از بین می رود. در این مدت نیز دهان بوی نا خوشایندی دارد که طبیعی است.
- چنانچه اگر در محل دندان های شما بخیه زده است، یک هفته پس از جراحی نسبت به برداشتن بخیه و ویزیت مجدد، مراجعه نمایید.
- لطفا با کودک خود در مورد مباحثی چون سوزن ، درد ، آمپول و کشیدن صحبت کنید.
- چنانچه اگر کودک شما در مورد پروسه ی درمان سوال کرده، اظهار بی اطلاعی کرده و جواب را به دندانپزشک بسپارید.
مراقبت های پس از اعمال دندانپزشکی اطفال
فلوراید تراپی یکی از روش های پیشگیری در دندانپزشکی کودکان است که در بهترین حالت خود باید سالی سه بار (هر 4 ماه یکبار) انجام شود.
فلوراید تراپی یا وارنیش فلوراید روشی بسیار آسان و با ایمنی بسیار بالاست و به مراقبت های اندکی پس از انجام، نیاز دارد. پس از فلوارید تراپی لازم است که نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
- پس از انجام فلوراید تراپی کودکان می بایست به مدت نیم ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری کنند و تا 24 ساعت از مصرف غذا های گاز زدنی پرهیز کنند.
- گاه به علت مزه ی خاص فلوراید، برخی از کودکان تلاش می کنند تا آن را از روی دندان هایشان پاک کنند، که شما می بایست مانع آنها شوید.
بی حسی
برخی از اعمال دندانپزشکی نیازمند بی حسی هستند. بی حس کردن بخشی از دهان ( چه در هنگام تزریق و چه پس از درمان) تجربه ی ناخوشایندی برای کودکان است که با مهارت دندانپزشک و همکاری والدین می توان آن را آسان تر نمود.
بدین منظور لازم است تا به نکات زیر پس از بی حسی توجه نمایید:
- مطلقا در رابطه با چگونگی انجام بی حسی از کودک سوال نکنید و اگر کودک به شما گفت که به من آمپول زدند اظهار بی اطلاعی کنید.
- برخی از کودکان احساس ناخوشایند خود را از بی حسی با جملاتی نظیر لپم باد کرده،لپم خواب رفته،توی لپم چیزی گذاشتن و … بیان می کنند. شما به کودک خود اطمینان بدهید که این کار برای او لازم بوده و این حالت به زودی برطرف خواهد شد و نباید نگران باشد.
- کودکان تمایل دارند تا ناحیه ی بی حس شده را لمس کنند و در فک پایین آن را گاز بگیرند که می بایست مانع این کار شد زیرا گاز گرفتن ناحیه ی بی حس شده زخم بسیار بزرگی را ایجاد می کند و تا روز ها مانع غذا خوردن راحت کودک می شود.
خارج کردن دندان
والدین می بایست در عدم استفاده از این لغات دلهره آور نظیر کشیدن دندان، جراحی دندان ، تزریق آمپول و … با تیم دندانپزشکی همکاری داشته باشند.
به دندانپزشکی رسا عظیمیه مراجعه کنید اگر نیاز بود بر اساس مقدار عفونت براتون قرص تجویز میکنند و اگر با قرص رفع نمیشد از راه های دیگر مثل درناژ آبسه استفاده کنند.
این امکان وجود دارد که دندان هایی که قبلا با امالگام پرشده را با مواد سفید پر کنند؟
برای اینکه بتونید دندانتون رو با کامپوزیت (مواد سفید رنگ) پر کنید باید کل مواد ترمیمی آمالگام رو تخلیه کنید و بعد، از کامپوزیت استفاده کنید کامپوزیت به آمالگام نمی چسبد
دلیل درد گرفتن دندان موقع خوردن نوشیدنی سرد یا گرم چیست؟
گاهی به دلیل ضعیف شدن مینای دندان این اتفاق میفته که موقتی است ولی اگر به طور دائم این درد به وجود بیاید به دلیل تشکیل پلاک زیر لثه است یا بخاطر مشکلات دندانی است و یا بخاطر بیماری لثه است و حتما باید به دندانپزک مراجعه شود
چگونه میتوان ماندگاری کامپوزیت را افزایش داد ؟
برای ماندگاری کامپوزیت ها باید توجه داشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان امری ضروریست و با مراقب از کامپوزیت ها مانند پرهیز از جویدن خوراکی های سخت و استفاده از مسواک بعد از نوشیدن چای و قهوه میتوانید عمر کامپوزیت های خود را افزایش دهید.
آیا بعد از استفاده از دهان شویه باید دهان را شست؟
بستگی به نوع دهانشویه دارد، اگر دهانشویه فلورایددار استفاده می کنید که باید نیم ساعت الی ۲ ساعت دهان خود را نشویید اما اگر از دهانشویه هایی که از الکل با غلظت زیاد و پراکسید هیدروژن استفاده می کنید باید دهانتون رو بشویید چون این مواد باعث خشکی دهان و مشکلات دیگری می شود.
بعد از خوردن آب دندانم تیر میکشه چه کنم؟
به دندانپزشکی رسا عظیمیه مراجعه کنید احتمالا عصب های دندانتون دچار آسیب شده اند. تا زمان مراجعه بهداشت دهان و دندانتون رو بیشتر کنید و قرقره آب نمک انجام دهید
آیا لمینت به دندان ها آسیب میزند ؟
در لمنیت دندان ها به اندازه ای که به مینای دندان آسیب نرسد به مقدار جزئی تراشیده میشوند. لمینیت با مینای دندانی باند میشوند و دیگر جزئی از دندان است. در صورت رعایت اصولی بهداشت دهان، دندان ها امکان پوسیدگی نخواهند داشت.